Όσον αφορά το ρόφημα Flat White επικρατούν 2 εκδοχές ως προς την προέλευσή του.
Η πρώτη θέλει τον flat white να ξεκινάει τη δεκαετία του 1980 στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στο Σίδνεϋ.
Σύμφωνα με τη δεύτερη ιστορία χώρα καταγωγής είναι η Νέα Ζηλανδία.
Το συγκεκριμένο ρόφημα προορίζεται για τους λάτρεις του espresso που προτιμούν ένα ρόφημα με γάλα και περισσότερη ένταση στον καφέ.
Η διαφορά με τον cappuccino έγκειται στον τρόπο προετοιμασίας και έγχυσης του γάλατος καθώς και στην ποσότητα αυτού, ώστε να είναι πιο αισθητή η ένταση του καφέ. Πιο συγκεκριμένα ο flat white χρησιμοποιεί ως βάση διπλή δόση ristretto, σε αντίθεση με τον cappuccino και τον latte όπου η δοσολογία είναι εντελώς διαφορετική.
Μια ακόμη σημαντική διαφορά αποτελεί διόγκωση του γάλατος. Στο ρόφημα flat white το γάλα διογκώνεται σε μικρότερο βαθμό, ώστε να επιτευχθεί ένα βελούδινο αφρόγαλο στο οποίο διατηρείται η ιδιότητα για σχέδια, επιτρέποντας έτσι τη σωστή παρουσίαση του ροφήματος.
Τα βήματα για την παρασκευή του ροφήματος flat white είναι τα εξής:
- 2πλη δόση espresso ristretto, συνολικά 50ml
- 24 δευτερόλεπτα εκχύλιση, χρησιμοποιώντας το εκλεκτό χαρμάνι Douwe Egberts Medium Roast
- 120ml διογκωμένου γάλατος, στους 60 βαθμούς οC
Τρόπος σερβιρίσματος:
- Old fashion glass 180ml ή κούπα καφέ 180ml
- Τρέχουμε τον καφέ στο ανάλογο ποτήρι
- Διογκώνουμε το γάλα στην κατάλληλη θερμοκρασία
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα στο ποτήρι
Καλή απόλαυση!